Het recept voor “Coxinhas”

Braziliaanse kipkroketjes uit de film ‘Estômago’

Wat heb je nodig voor 10 stuks?

1 kippebouillontablet
250 gram kipfilet
2 lente-uitjes
35 gram boter
35 gram bloem
2 el pesto
4 eieren
2 el pijnboompitjes
5 blaadjes gelatine
100 gram paneermeel
zonnebloemolie
tabasco

Zo doe je het!

  • Breng 2,5 dl water aan de kook met het bouillontablet. Kook in een andere pan de helft van de eieren.
  • Snijd de kipfilet in kleine blokjes, voeg toe aan bouillon, breng aan de kook en doe het deksel op de pan. Als de bouillon kookt, direct van het vuur afhalen. Na 20 min. is de kip gaar en nog mals. Laat kip uitlekken en vang het vocht op. Snijd het kippenvlees nog fijner.
  • Snij lente-uitjes en fruit de uitjes 2-3 min op zacht vuur in de boter. Roer de bloem erdoor en warm deze 2 min mee en schenk dan, in kleine scheutjes ca. 200 ml van de opgevangen bouillon erbij, blijf roeren met een garde. Voeg de pesto toe en laat saus zachtjes pruttelen tot hij dik is. Splits de rest van de eieren, roer eidooiers door de saus. Vang het eiwit op.
  • Rooster de pijnboompitten in koekepan. Pel de prak de eieren. Voeg eieren, kipfilet en pijnboompitten toe aan de saus. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Zet borden klaar met bloem, eiwit, paneermeel.Vorm met je handen 12 eivormige balletjes van het deeg. Haal elk balletje eerst door de bloem, dan door eiwit, dan door het broodkruim.
  • Verwarm de zonnebloemolie in een wok of wat diepere pan tot 180 graden. Frituur steeds 4-5 balletjes in de pan tot ze goudbruin zijn (3-4 min). Serveren met tabasco!

bom proveito!