Met rode konen lazen we dit…

Wat een bijzondere ervaring. ‘Estomago’, mooie film ! Ook zonder eten de moeite om te kijken. Het eetmoment in de film coör-dineren (let op de woordspeling) en t synchroon laten lopen met eetmoment aan tafel was indrukwekkend goed gedaan. Daar is veel training van medewerkers en logistieke afstemming in keuken aan vooraf gegaan. Het was niet alleen een technische goede samenloop van ‘eten in de film = eten aan tafel’. Net als bij een bijzondere ontmoeting ontstond er een nieuwe magische ruimte voor humor, weerzin, opluchting en verbazing louter door een overwacht samenspel tussen filmdoek, bord en zintuigen. Dat ontstond door gerechten uit de film niet altijd letterlijk in de keuken te kopiëren en op het einde zelfs een eigen ontworpen gerecht te serveren, vrij vertaald naar de beelden in de film.
De keuze voor de film Estomag0 was daarbij belangrijk. Eten is een hoofdrolspeler in deze tragi-gastro-komische Braziliaanse film waarin de smaakpapillen zowel gekieteld als op de proef gesteld worden. De contrasten tussen restaurant- en gevangeniskeuken speelden zich nu niet alleen voor je ogen maar ook in je mond af. Ook de schaalgrootte en de collectieve ervaring verhoogt de intensiteit dit culinaire evenement. Zestig mensen in de zaal aan vijf lange tafels, maar er heerst een ongebruikelijke stilte tussen disgenoten want de aandacht is niet op elkaar maar op de twee grote schermen gericht. Een mooie avond. 
Naast het opgewonden gevoel dat je iets bijzonders hebt meegemaakt blijft er ook een wat rommelig gevoel in de buik achter omdat de gebruikelijke volgorde van een menu niet altijd gevolgd kan worden vanwege de vertelling in de film. Als ik normaal € 60 betaal voor een couvert wordt ik gastronomisch meer opgetild dan nu. Veel van de kosten en aandacht gaat nu waarschijnlijk ook nog zitten in logistieke voorbereiding en dus minder naar de gerechten en de presentatie daarvan. Daarnaast, het eten was waarschijnlijk beter dan ik er nu over kan oordelen. Want ook mijn aandacht was verdeeld tussen scherm en bord.
Het gaat hier om verfijning van een culturele culinaire ervaring waarvan ik zeker weet dat die in goede handen is bij Liesette en Josette, de oprichters Proef de Film. 
Want de belofte mij een film te laten proeven hebben ze zonder meer waargemaakt. Een unieke ervaring voor een film & food liefhebber.
Volgende Proef de Film is in februari. Ik ben er zeker wéér bij. 
Groet, Roel
PS Dank voor de extra zorg voor Marta. 
Onderstaand verhaal stuurde een van onze gasten ons dit weekend toe. Hij mailde het naar een vriend van hem en wat zo attent om het ook met ons te delen.